tiistai 4. heinäkuuta 2017

Disney-pentujen kanssa luonnetestissä

Kävimme pari viikkoa takaperin Disney-pentueen mustien Pikin, Tinkin ja Viivin kanssa luonnetestissä. Testi oli Kuopion takana Maaninkalla, ja Aussieyhdistyksen järjestämä. Tuomareina pitkän linjan aussieharrastaja Jorma Kerkkä (joka testasi myös Dracun aikanaan) ja Leena Berg. Reissuun pääsi myös Taika, ja ajettiin jo perjantaina Pikin omistajan Tiian kanssa luonnetestipaikalle. Hyvin sujui pitkä ajomatka, ja yövyttiin pe-la yö Haukkumajalla aitassa hyttysparvien ympäröimänä. 

Aamulla paikalle saapuivat myös Tinki ja Viivi omistajineen, ja kerettiin katsella useampi testisuoritus ennen omia, jotka olivat kaikki peräkanaa. Piki (Red'n Ready The Beast) pääsi aloittamaan, Viivi (Red'n Ready Snow White) meni seuraavaksi ja viimeisenä oli Tinki (Red'n Ready Pocahontas). Itse videoin kaikki suoritukset, mutta vähän oli ongelmia kameran kanssa ja ylikuumenemisen vuoks jäi ikävästi pari kohtaa kuvaamatta. Laitan videot tähän postaukseen, ja pienen yhteenvedon kaikista:

Piki yllätti minut heti alkuun olemalla todella varautunut testituomareita kohtaan. Aiemmin se oli käynyt jo molemmat testin ulkopuolella ystävällisesti moikkaamassa, mutta selvästi testitilanne oli sen mielestä todella outo, ja tuomarit käyttäytyivät äärimmäisen epäilyttävästi. Itse olen nähnyt Pikistä vain avoimen ja ihmisiä rakastavan puolen, mutta omistaja ei ollut kovinkaan yllättynyt, että epäilyttävässä tilanteessa Piki käyttäytyi näin. Sillä on paljon vahtiviettiä kuitenkin arjessa, ja varmasti viimeisillään raskaana olevaa mammaa piti puolustaa erityisen paljon. Muakin se katseli apuun katsomosta etenkin testin alussa. Piki kuitenkin hyväksyi testaajien käsittelyn läpi testin, ja lopetti uhkan loputtua puolustamisen. Ihan Pikin leikkiminen ei päässyt varautumisen vuoksi tässä oikeuksiinsa, sillä leikkimoottoria (ja moottoria muutenkin) tästä koirasta löytyy aika monelle muulle jaettavaksi. Varautuneisuus vaikutti kaikessa myös toimintakykyyn, mutta tuomarit kiittelivät että kerrankin pääsi oikein täysillä uhkaamaan koiraa, josta löytyi paljon voimaa puolustamisessa. Pimeässä huoneessa se juoksi samantien omistajansa luo, ja se testiosuus kesti ehkä 20 sekuntia. Piki palautui kaikesta kuitenkin hyvin, ja sieti laukaukset ilman ongelmia.


Pikin testi oli hyväksytty +144 pisteellä, ja laukausvarma. Osa-alueiden pisteet:


1+1aToimintakykyKohtuullinen15
2+3TerävyysKohtuullinen ilman jälj. jääv. hyökkäyshalua3
3+3PuolustushaluKohtuullinen, hillitty3
4+2aTaisteluhaluKohtuullinen20
5+1aHermorakenneHieman rauhaton35
6+2TemperamenttiKohtuullisen vilkas30
7+1KovuusHieman pehmeä8
8+2bLuoksepäästävyysLuoksepäästävä, hieman pidättyväinen30
9+++LaukauspelottomuusLaukausvarma
Yhteensä144

Viivi meni seuraavaksi, ja oli jännä huomata, että se oli melkein vastakohta veljelleen. Se oli aavistuksen varautunut, eikä sitä olisi liiemmin kiinnostanut mennä tekemään tuttavuutta tuomareiden kanssa. Hieman omistajaa Tiinaa epäilytti jo ennen testiä, että innostuukohan Viivi leikkimään tuntemattoman kanssa, eikä se kovin innostunutkaan. Hieman epäilytti heidän lelut, äidin kanssa sitten oli ihan kiva leikkiä. Viiviltä ei löytynyt yhtään puolustamishaluja tai osaamista, se seistä tapitti uhkaajaa, eikä tainnut mitään ääntä edes pitää. Seinässä se koitti lähinnä pakoon. Pimeässä huoneessa Viivi kipitti lähestulkoon omistajansa luo, mutta jäi ihmettelemään tilannetta parinkymmenen sentin päähän. Viivi oli arvostelunsa mukaan kohtuullinen lähes kaikissa osa-alueissa. Mitään suuria yllätyksiä ei testissä tullut, Viivi oli hieman pehmeä, tukeutui omistajaansa jännittävissä tilanteissa kuten kelkassa, eikä reagoinut laukauksiin.


Viivin testi oli hyväksytty +140 pisteellä, ja laukausvarma. Osa-alueiden pisteet:

1+1bToimintakykyKohtuullisen pieni15
2+1bTerävyysKoira joka ei osoita lainkaan terävyyttä1
3+1PuolustushaluPieni1
4+2bTaisteluhaluKohtuullisen pieni20
5+1aHermorakenneHieman rauhaton35
6+2TemperamenttiKohtuullisen vilkas30
7+1KovuusHieman pehmeä8
8+2aLuoksepäästävyysLuoksepäästävä, aavistuksen pidättyväinen30
9+++LaukauspelottomuusLaukausvarma
Yhteensä140
Tinki oli vuorossa kolmikosta viimeisenä. Tinki on pennusta asti muistuttanut minua eniten Dracusta, ja se suoriutui testistä aika samalla tavalla kuin emänsä. Se oli jotain Viivin ja Pikin väliltä puolushalussa, ja avoimempi testaajia kohtaan, jolloin se innostui leikkimään hyvin heidän kanssaan. Toimintakyky jäi +1 pimeän huoneen takia, jossa Tinki ei ihan meinannut uskaltaa ohittaa testaajaa pimeässä. Tinki suhtautui hyvin haalariin ja tynnyriin, se ei väistänyt niitä liioitellusti ja ei enää muistellut niitä pahalla, jolloin kovuus oli kohtuullisen kova. Itse tykkään, että koirat voivat olla hieman kovia, helpottaa arjessa todella paljon elämää! Tinki puolusti omistajaansa enemmän tosissaan kuin itseään seinässä, jossa se yritti ensin pakoon ja sitten haukkui vähän ahistuneena testaajalle. Mitään jäljelle jäävää hyökkäyshalua ei ollut, ja Tinki palautui muutenkin hyvin kaikista osa-alueista. Harmittavasti laukauksia en saanut kuvattua, mutta niissä ei selvästi ollut mitään ongelmaa, eikä tässä tarvinnut yhtään miettiä että mitenköhän tuomarit sen reaktiot tulkitsevat!


Tinkin testi oli hyväksytty +190 pisteellä ja laukausvarma. Osa-alueiden pisteet:

1+1aToimintakykyKohtuullinen15
2+3TerävyysKohtuullinen ilman jälj. jääv. hyökkäyshalua3
3+3PuolustushaluKohtuullinen, hillitty3
4+2aTaisteluhaluKohtuullinen20
5+1aHermorakenneHieman rauhaton35
6+3TemperamenttiVilkas45
7+3KovuusKohtuullisen kova24
8+3LuoksepäästävyysHyväntahtoinen, luoksepäästävä, avoin45
9+++LaukauspelottomuusLaukausvarma
Yhteensä190
Kaiken kaikkiaan oli todella mielenkiintoinen ja antoisa päivä! Harmi vain, ettei saatu enempää pentuja samaan testiin, toivottavasti muutkin käyvät kuitenkin myöhemmin luonnetestissä. Oli jännä huomata, miten erilaisia kaikki olivat. Tai toki tämän tiesin jo, mutta nyt se tuli vielä jotenkin konkreettisemmin esiin. Selvästi pentueessa on enemmän varautuneisuutta kuin Dracun ekassa pentueessa. Toisaalta näissä on ehkä enemmän voimaa myös harrastamiseen. Mutta ehdottomasti jos jotakuta jalostukseen käytetään, niin pitää etsiä avoin ja luoksepäästävä kumppani, koska varautuneisuus on arjessa aika usein ikävämpi piirre kuin avoimuus. Olin oikein onnellinen myös siitä, ett kaikki kestivät testin paineet, eikä kukaan paineisutunut kamalan paljon eivätkä ne reagoineet laukauksiin! Penueesta yksi on nimittäin todella ääniarka, joten vähän mietin että mitenköhän muut suhtautuvat paineen alla...

Taika hengasi koko päivän auton vieressä laukauksia kuunnellen, eikä sekään ilokseni näyttänyt niistä kovin välittävän. Kuunteli kyllä, muttei pelännyt tai hermostunut ollenkaan. Sehän oli nuorempana vähän äänireaktiivinen, mutta näyttäisi nyt tasaantuneen aika kivasti. Testin jälkeen käytiin vielä porukalla ottamassa vähän kuvia, ja suunnattiin Viivin omistajan Tiinan mökille, jossa koirat pääsivät onnellisesti vetämään rallia keskenään. Sunnuntaina tehtiin nopea pysähdys Lappeenrantaan katsomaan agilityn SM-kisojen yksilösuorituksia, mutta huonon sään vuoksi päätettiin jättää finaalit välistä ja ajaa kotiin. Kotimatkalla oli sitten kiva katsella live streamia, ja kotiin kerettiin ennen maksien finaalia jo, joten loppuilta kului kotisohvalla sitä katsellen!

2 kommenttia:

  1. Tosi mielenkiintoista että oli useampi pentu samassa testissä. Olis ollut kiva tietty kuulla myös tuomareiden loppukommentit, niistä saa aina myös jonkin verran irti, mutta kyllähän noista videoista sai aika hyvän kuvan.

    Mulla on toinen koira aika pidättyväinen ihmisiä kohtaan, ja erityisesti agilityssä se on ollut aika helppo, kun se ei huomioi ollenkaan muita ihmisiä, ja eikä koiriakaan. Tietty eläinlääkärillä ja muualla vastaavissa tilanteissa on hankalaa kun on pidättyväinen koira, mutta ei se aina hirveän huono asia ole. Tietty jos tämäkin uros lisääntyy niin täytyy sille etsiä myös avoin ja sosiaalinen narttu ettei ainakaan vahvista pidättyväisyyttä.

    VastaaPoista
  2. Joo olisi ollut kiva saada arvostelut videoitua kanssa, mutta oli pakko säästää kameran muistia että sain kaikki testit kuvattua :/

    Näin mäkin olen tuon pidättyneisyyden ajatellut, ei koiran tarvi kaikkien kaveri haluta olla, mutta käsittely on pakko sietää. Toki aussiet on alunperin jalostettu vahtikoiriksi, ja pidättyväisyys on osa rotumääritelmän mukaista luonnetta. Mutta nykymaailmassa sosiaalinen ja avoin koira on helpompi, eli kyllä mullakin tuo on semmoinen piirre, että pyritään sitä seuraavissa sukupolvissa vähentämään!

    VastaaPoista